Locuri de muncă

by | Dec 9, 2020 | Uncategorized | 0 comments

De-a lungul istoriei, din Antichitate și până în Epoca modernă, munca a avut un rol esențial în existența omului și evoluția comunităților sociale. Omul, nu a găsit în muncă doar un mijloc de a-și susține existența, ci și împlinire sufletească . Scriptura afirmă  „comora de preț a unui om este munca” și dacă vom medita la aceste cuvinte vom realiza că într-adevăr munca este o binecuvântare prin simplu fapt că ne face să prețuim toate celelalte aspecte ale vieții noastre.

Dacă vom privi la fiecare etapă a vieții unui om, vom putea observa că munca are un impact crucial. Viața copilului de la faza de bebeluș până în adolescență depinde de munca celor care îl au în grijă. Fără un loc de muncă părintele, în primul rând, nu va putea să împlinească nevoile fizice ale copilului, iar în al doilea rând nu va  putea lăsa o moșternire etica muncii, unui copil care tot timpul aude vorbindu-se: „Ce să mai muncesc? Pentru un asemenea salar? Nu vezi cum pleacă toți?… Dragul meu, plec în Germania ca să câștig mai bine! Ne vedem pe Skype, stai liniștit!”

Încă de cînd se naște, un copil are totul pregătit, și aceasta prin munca celor mari din viața lui. De-a lungul copilăriei și adolescenței dorințele, nevoile lui cresc, iar acestea nu pot fi îndeplinite decât prin muncă sau, așa cum le spunem noi copiilor, prin mult sacrificiu. De fapt, munca este sacrificiu de sine pentru binele tău și al altuia. Dacă un copil a câștigat zece lei prin munca lui, atunci el va aprecia fiecare bănuț, și astfel va ajunge când crește mare să aprecieze fiecare bănuț câștigat prin munca sa. Cu toate acestea, multe din sacrificiile ce le facem în domeniul acesta, au legătură directă cu locul nostru de muncă, cu posibilitățile financiare și sociale ce ni le deschide un loc de muncă, un salariu. Dacă ne gândim la o localitate mică ce a scăzut demografic la jumătate, în care perspectiva unui loc de muncă este sumbră iar jumătate din părinți sunt plecați, generația următoare va crește deformat, va avea ca scop să scape de o astfel de societate, și chiar dacă s-ar gândi să rămână, va avea mult timp de luptat cu o mentalitate strâmbată de atitudinea greșită vizavi de muncă.

Programul nostru dorește în primul rând schimbarea mentalității genereației următoare legată de spiritul antreprenorial, munca în folosul celorlalți, și munca ce binecuvântează, nu împovărează. Avem nevoie de locuri de muncă, dar nu oricum și cu orice scop! Trebuie să gândim și acest aspect în perspectiva generației care vine în urma noastră și care se formează văzându-ne pe noi cum asigurăm un mediu propice dezvoltării individului la locul de muncă, loc la care îi este drag să meargă și pentru care se merită să se sacrifice.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *