Niciun copil lăsat în urmă

by | Dec 9, 2020 | Uncategorized | 0 comments

„Domnule profesor, nu vă aud … nu îmi merge bine internetul!”, „Doamna dirigintă, îmi pare rău, dar nu voi putea să mă conectez online deoarece nu am internet acolo unde locuiesc.” , „Domnule director, pe telefonul meu nu pot instala Zoom, nu am suficient spațiu.” …  sunt doar câteva frânturi din conversațiile pe care profesorii, diriginții și directorii le poartă în acestă perioadă cu elevii lor. Criza Coronavirus nu a făcut altceva decât să acutizeze problemele cu care se confrunta deja sistemul educațional românesc, de parcă nu era suficient că România se afla în topul țărilor din UE cu un procent ridicat al abandonului școlar timpuriu și fără infrastructură școlară.

Noi, reprezentații PMP, ne angajăm în a lupta pentru dreptul la educație al fiecărui copil, nu vom lăsa nici unul din aceștia în urmă pentru că suntem convinși că generația tânără reprezintă viitorul națiunii noastre.

O problemă vitală din sistemul nostru de învățământ este abandonul școlar, lucru ce îl caracterizează indiferent dacă vorbim despre vremuri de pandemie sau nu. Ca rezolvare a acestei probleme ne propunem să oferim transport gratuit și în siguranță pentru toți elevii. De asemenea dorim să extindem programele „școală după școală” unde, în special elevii vulnerabili, să aibă șansa obținerii unor rezultate mai bune. Aici, nu putem să nu menționăm că un factor ce crește rata abandonului școlar îl reprezintă plecarea a numeroși părinți la lucru în străinătate – copii lor rămânând în grija bunicilor sau a unor rude îndepărtate ce nu pot să exercite același fel de autoritate ca părintele. Pentru acești elevi ne dorim un program de sprijin la nivel național.

Un țel al Partidului Mișcarea Populară este de a construi o infrastructură școlară modernă în fiecare școală din România. Din păcate ne aflăm în secolul XXI și încă sunt școli care nici măcar o latrină decentă nu au, ce să mai vorbim de grup sanitar inclus în corpul clădirii. Totodată, dorim construirea a 1000 de creșe la nivel național și dezvoltarea unui program național de modernizare a celor existente, dar și a grădinițelor.

Digitalizarea sistemului de învățământ reprezintă o prioritate pentru noi. Școlile au nevoie de dispozitive (tablete și laptopuri) pentru toți actanții educaționali, de conectarea lor la rețelele de internet, dar și de indivizi care să știe cum să le folosescă în scop educațional. De aceea ne dorim să continuam formarea profesorilor în domeniul competențelor digitale și să structurăm o programă școlară prin care elevii să dezvolte aptitudini și competențe digitale, precum și o bună formare în informatică.

Domeniul educației este un domeniu vast ce necesită atenție și în alte aspecte pe care nu le-am discutat anterior, aspecte precum: programa școlară, învățământul profesional, depolitizarea sistemului educațional, salarizarea corectă, eliminarea imposturii ș.a. Pentru fiecare dintre acestea, noi cei de la PMP, am rezervat o secțiune în programul nostru politic propunând soluții concrete problemelor ce caracterizează aceste aspecte.

E vremea să mișcăm România spre un sitem de educație ce se ridică la standardele europene!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *